2024. Május 28. Emil, Csanád, Vilmos
   Eseménynaptár
2024 Május
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 • Nincs esemény!

 • Városkártya

  Tourinform


     Webkamera

  FehérVár magazin

  2GO Fehérvár

  Vörösmarty Rádió

  A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
  Innen letöltheted.


  360 Fehervar

  Látnivalók

  Tömegsport
   
    Sport  -  2017. 03. 30. 15:33  -  Samu Miklós A cikk KÉPGALÉRIÁT tartalmaz
  A Ciszterci győzött a Májer Lajos Diákolimpiai Foci Emléktornán
    
  Az idei évben is csendes megemlékezés vezette fel a III. Korcsoportos Labdarúgó Városi Diákolimpia döntőjét. Májer Lajos egykori játékostársai és barátai virágot helyeztek el a legendás 7-es sírjánál, majd ezt követően 5. és 6. osztályos tanulók mérték össze tudásukat a megyei döntőbe jutásért. A négycsapatos focitornát a Ciszterci Szent István Gimnázium együttese nyerte meg hibátlan mérleggel.
  Májer Lajos a Videoton FC labdarúgócsapatának kiemelkedő egyénisége volt. Kiváló játékával oroszlánrészt vállalt a fehérvári labdarúgók legendás UEFA-kupa meneteléséből, amely mindmáig az utolsó legnagyobb nemzetközi sikere a magyar labdarúgásnak. A páratlan sikerből alaposan kivette a részét, hiszen a Paris Saint Germain, Partizan Beograd, és a Real Madrid elleni mérkőzéseknek is az egyik hőse lett. Pályafutása csúcspontjának a Real Madrid elleni UEFA-kupa döntőben szerzett gólja számított, mely után sugárzó arccal rohant társai felé a Santiago Bernabéu Stadionban. A Videoton FC-nél eltöltött tizennégy év alatt összesen 305 alkalommal öltötte magára a piros-kék mezt, melynek során ötvenhatszor zörgette meg az ellenfelek hálóját. 1998 szeptemberében tragikus hirtelenséggel fiatalon hunyt el, 42 évesen. Az elmúlt évekhez hasonlóan az idei esztendőben is Májer Lajos emléke előtt tisztelegtek a III. korcsoportos Városi Labdarúgó Diákolimpia döntőjével. A diáksport program előtt csütörtökön délben a sóstói temetőben gyűltek össze az egykori csapattársak és barátok, hogy egy-egy szál virágot helyezzenek el Májer Lajos sírjánál.
  A megemlékezésen Csongrádi Ferenc, a Videoton FC egykori kapitánya, Májer Lajos csapattársa szólt az egybegyűltekhez. „Szomorú tény, de immár közel húsz éve annak, hogy eltemettük csapattársunkat, Májer Lajost, aki nagyon fiatalon távozott közülünk. Szép gesztus, hogy azóta is utánpótlás focitornával emlékezünk rá. A hiánya miatt mindig szomorú eljönni a sírjához, de egészen biztos vagyok abban, hogy ő sem szeretné, ha búslakodni látna minket. Akik közel voltak hozzá tudhatják, hogy mindig vidám és közvetlen személyiségével nagy népszerűségnek örvendett a barátok, a szurkolók és a csapattársak körében is.” – mondta Csongrádi Ferenc, majd ezt követően egyperces néma főhajtással adóztak Májer Lajos emlékének. A temetőben szervezett megemlékezésen megjelent Végvári László énekes, a Videoton FC indulójának szerzője is, aki a fiatalon elhunyt, egykori közönségkedvencről szóló emlékdalt énekelte el.
  A megemlékezés után a III. Korcsoportos Fiú Városi Labdarúgó Diákolimpia Döntőben négy együttes mérte össze tudását. Az esemény megnyitóján Szabó József, a Videoton FC történetének legeredményesebb játékosa tartott megemlékezést egykori társáról. „Nekünk, egykori csapattársaknak különösen fájó, hogy Májer Lajos már lassan húsz éve nincsen közöttünk. Jómagam több száz mérkőzést játszottam „Matyi” oldalán, akivel kiváló összhangban voltunk. Jó példa erre, hogy a góljaim nagy részét az ő centerezéséből lőttem. Minden fiatalnak azt kívánom, hogy olyan karriert fusson be, mint Májer Lajos! – hozzátéve azt a lényeges pontot, hogy neki se adtak semmit ingyen, hiszen minden sikerért meg kellett küzdenie. Köszönet Székesfehérvár Önkormányzatának és a Videoton FC-nek, hogy minden évben méltóképpen tudunk megemlékezni egykori társunkról a III. korcsoportos Foci Diákolimpián!”
  A végső fináléban a Ciszterci Szent István Gimnázium, a Vörösmarty Mihály Általános Iskola, az István Király Általános Iskola és a Tóvárosi Általános Iskola tanulói küzdöttek meg az aranyéremért. A kétszer 15 perces mérkőzéseket a Sóstói Stadionnal szemközti műfüves pályán játszották le. A négyes tornán a Ciszterci és a Tóvárosi fiataljai teljesítettek a legjobban. A két együttes mindegyike győzelmet aratott az István Király Általános Iskola és a Vörösmarty Mihály Általános Iskola tanulói felett. Ez azt is jelentette, hogy az utolsó körben dőlt el az aranyérem sorsa a Ciszterci és a Tóvárosi között. A mindent eldöntő meccsen végül a Ciszterci nyert 3-0-ra az ezüstérmes Tóvárosi ellen, így bejutott a megyei fináléba. A bronzérmet a Vörösmarty szerezte meg, míg negyedikként az István iskola zárt.
  Az eredményhirdetésen a csapatok érmet és serleget vehettek át. Az elismeréseket Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok, Kenyeres Imre, a Videoton FC utánpótlás igazgatója, Németh János technikai vezető, Hartyáni Gábor, Vadász Imre, Disztl Péter, Szabó József utánpótlásedzők, valamint Magony Tamás, a Civil, Ifjúsági és Sportiroda munkatársa adták át.