Fejér megye négy hungarikummal is büszkélkedhet, és ezek között a fehérvári kukoricás kenyér is szerepel - derül ki a Népszabadság összeállításából.
Fejér megye négy agrárterméke is szerepel a hungarikumok nyilvántartásában: a cecei fehérpaprika, a fehérvári kukoricás kenyér, az alsószentiváni dió és a mezőföldi napraforgóvirág-méz. Máté Valéria, a Magyar Közösségi Agrármarketing Centrum (AMC) munkatársa a Népszabadság kérdésére elmondta: ezek a termékek a legszigorúbb uniós minőségi előírásoknak is megfelelnek, ám csak kis mennyiségben állítják elő őket, így uniós csatlakozásunk után is valószínűleg csak a hazai piacokon lesznek kaphatók. A cecei paprikát napjainkban már csak 10-15 hektáron termelik: annak idején Szent-Györgyi Albert is ebből a fajtából vonta ki a C-vitamint.
A fehérvári kukoricás kenyér egyedi jellemzői az extrudált kukoricapehelyből készült liszt és margarin, valamint a kovászos tésztakészítési eljárás. Ezek révén a kenyér lassabban öregszik és kevésbé morzsálódik, mint a búzakenyerek. Évente 400-500 tonnát állítanak elő belőle a megyében, bár receptje az ország más részeiben is ismert. Szívesen fogyasztják nemcsak a hagyományos ízek kedvelői, hanem a reformtáplálkozás hívei is.
Az alsószentiváni dió piaca már most biztosítva van az egyesült Európában: évente 200-250 tonnányit visznek belőle földrészünk nyugati felére. A gazdag dunántúli diópopulációból csak két alsószentiváni fajta kapott állami elismerést.
Kapcsolódó anyagok:
|