2021. Július 31. Oszkár, Ignác, Bató
   Eseménynaptár
2021 Július
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 • Nincs esemény!

 • Városkártya

  Tourinform


     Webkamera

  FehérVár magazin

  2GO Fehérvár

  Vörösmarty Rádió

  A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
  Innen letöltheted.


  360 Fehervar

  Látnivalók

  Tömegsport
   
    Városgondnoksági hírek  -  2019. 03. 11. 08:47  -  www.szekesfehervar.hu
  Április végén kezdődik az egynyári virágok kiültetése
    
  A tél után most kezdenek majd igazán szépek lenni a kétnyári virágok a közterületeken, de már most készülnek a város kertészei az egynyári virágok kiültetésére. Már tavaly nyáron elkezdődött a virágágyások tervezése, amikor átnézzük, hogy hogyan is sikerültek a kiültetések és ha szükséges módosítjuk és áttervezzük azokat a virágágyásokat, amiket majd az idei évben ültetünk ki – mondta Spanyárné Halász Szilvia Fehérvár főkertésze.
  A növények beszerzése már tavaly novemberben elindult ugyanis akkora mennyiségről van szó, hogy a termelőknek is fel kell készülniük erre, hogy időben megérkezhessen a több mint százezer tő virág. Idén összesen 107.613 tő egynyári növényt ültet a Városgondnokság a fehérvári parkokba, ahol összesen 62 virágágy terve készült el.
  Minden évben egy kicsit máshogy ültetjük be az ágyásokat és igyekszünk úgy megtervezni a beültetést, hogy újdonságok is legyenek – mondja a város főkertésze. Április végén kezdődik el a kiültetés, amivel idén nagyon rövid idő alatt szeretnénk végezni mind a 2347 négyzetméternyi virágágyás esetében. Várhatóan két hét alatt az összes ültetéssel végeznek majd a kertészek. Addig sem üresek azonban a virágágyak, hiszen a kétnyári növények díszítik ezeket ilyenkor. Ezeket a napokban elkezdik öntözni, mert kevés csapadék esett az utóbbi időben.
  A fajtaválasztásnál az egyik legfontosabb szempont, hogy várostűrő legyen a növény. A legszívesebben alkalmazott fajták a különböző színű tollas kakastaréjok, a mályvarózsák, a kerti bazsalikom, a kúpvirág és a bársonyvirágok. Spanyárné Halász Szilvia elmondta, hogy a magyar nemesítésű egynyári virágoknak kiváló a szárazságtűrése, a hő tűrése, a sugárzással szembeni ellenálló képessége. A kiültetett növényekre jellemző az erőteljes bokrosodó képesség és tartósan, hosszan virágoznak.
   
  Fehérvár számos virágágyásában ültették a magyar nemesítő Dr. Kováts Zoltán egynyári virágfajtáit. A 2010-ben elhunyt Dr. Kováts Zoltán, az MTA doktora és egyetemi tanár az egynyári virágok nemzetközileg elismert nemesítője és kutatója volt. Munkásságának köszönhetően 25-30 virágfaj nemesítése által, száznál is több fajta kapott itthon állami elismerést, a "Hungária" és a "Balaton" mályva sorozatai pedig külföldön is tetszést arattak.