2020. Szeptember 30. Jeromos, Honória, Hunor
   Eseménynaptár
2020 Szeptember
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 • Nincs esemény!

 • Városkártya

  Tourinform


     Webkamera

  FehérVár magazin

  2GO Fehérvár

  Vörösmarty Rádió

  A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
  Innen letöltheted.


  360 Fehervar

  Látnivalók

  Tömegsport
   
    Városgondnoksági hírek  -  2018. 11. 08. 10:26  -  www.szekesfehervar.hu
  Több mint hatszáz fát és nyolcezer díszcserjét telepít idén a Városgondnokság
    
  A Városgondnokág a héten kezdi városszerte a faültetéseket. Székesfehérváron összesen 617 darab díszfát telepítenek ősszel és kora tavasszal. A fák mellett pedig 7903 tő díszcserjét és 413 örökzöld növényt ültetnek számos helyszínen. Összesen mintegy kilencezer tő fás szárú növény kerül a fehérvári közterületekre. Egy szezon alatt ennyi növényt még soha nem ültetettek Székesfehérváron.
  A fajta és alak is meghatározza azt, hogy hova mit ültetnek a kertészek a közterületen. Idén ősszel a legtöbb helyre juhar, kőris, tölgy, ostorfa, díszcseresznye, csörgőfa, selyemakác, hárs, szil és éger kerül.
   
  Nagyobb fatelepítés kezdődik a Bakony utcában az új parkoló mellett, a Csapó utcai játszótérnél, a III. Béla király téren, a Királykúton, a Rádió lakótelepen, a Petőfi parkban és az összes nyáron elkészült parkoló mellé most kerülnek ki a fák és a bokrok, de további számos helyszínen lesz városszerte fatelepítés. Az idei faültetési programban fasor csere is szerepel. Ilyen például, hogy a Királykúton a veszélyes öreg nyárfák helyett nagy mennyiségben várostűrő ostorfákat telepítünk.
  Már az ültetéssel párhuzamosan meg kell, hogy történjen az első metszés, az úgynevezett indítómetszés. Mivel a gyökér a faiskolában való kiemeléskor, ha minimálisan is, de csonkolódott, ennek arányában kell visszametszeni a lombkoronát.
  Homoki László kertészmérnök, favizsgáló és faápoló szakmérnök, a Városgondnokság parkfenntartási vezetője elmondta, hogy egy előnevelt viszonylag nagy körméretű fa esetében körülbelül tíz évnek kell eltelnie, hogy igazán ereje teljében lévő fává nőhessen. Az elmúlt években elültetett több ezer fa, így a fiatal fehérvári fasorok is mintegy öt év múlva kezdenek majd igazán szépek lenni.
  A fák telepítésénél a helykeresés sem olyan egyszerű egy városban. A kertészmérnökök már az háromnegyed évvel az ültetést megelőzően elkezdik a munkát. Először is megkeresik, hogy adott helyre milyen fa illik, a fajtának megfelelő-e a várostűrése, és folyamatosan egyeztetnek a faiskolával is. Nehezítik a helyzetet a földben futó közművek, amelyek meglehetősen sűrűn hálózzák be a várost. Ez rengeteg problémát vet fel az új fák telepítésénél, de még többet a visszatelepítésnél, hiszen nem mindenhova lehet visszaültetni fát. Ezeket a szempontokat figyelembe véve határozzák meg a helyszíneket, majd kezdődhet a telepítés.
  Az ültetésben a Városgondnokság parkfenntartó szakemberei közül mintegy ötvenen vesznek részt és idén a Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium végzős parkfenntartó diákjai is részt vesznek az őszi fatelepítésben.