2024. Május 28. Emil, Csanád, Vilmos
   Eseménynaptár
2024 Május
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 • Nincs esemény!

 • Városkártya

  Tourinform


     Webkamera

  FehérVár magazin

  2GO Fehérvár

  Vörösmarty Rádió

  A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
  Innen letöltheted.


  360 Fehervar

  Látnivalók

  Tömegsport
   
    Kultúra  -  2017. 03. 31. 16:54  -  www.szekesfehervar.hu, fotó: Simon Erika
  Kifoghatjuk a legjobb falatot az V. Fehérvári Halünnepen
    
   Rotyogó bográcsok, ínycsiklandozó illatok, hal minden mennyiségben: horgászversenyt, főzőversenyt, színpadi és családi programokat kínál az V. Fehérvári Halünnep április 8-án, szombaton a Palotavárosi tavaknál. A nyílt, egyéni horgászversenyre április 5-ig lehet nevezni, négy – felnőtt, női, ifi és gyerek – kategóriában, fenekezős vagy úszós horgászati módszerrel. A versenyzőket kategóriánként díjazzák, a létszámtól függően több díjjal is.
  A Fehérvári Halünnepet 2013-ban rendezte meg először a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége, azóta igen nagy népszerűségre tett szert: évről évre egyre többen érdeklődnek Székesfehérvár második legnagyobb gasztronómiai eseménye iránt, amelyhez színes kiegészítő családi programok is kapcsolódnak. A főzőverseny és a szórakoztatás mellett a rendezvénynek az is fontos célja, hogy felhívja a figyelmet a rendkívül egészséges halételekre, és segítséget ad ahhoz, hogy a hal jobban beépüljön mindennapi étkezéseinkbe.
  A népszerű tavaszi gasztronómiai eseményről Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, Viza Attila önkormányzati képviselő, valamint Nagy Attila, a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetségének elnöke és Urfi Tamás ügyvezető tartott sajtótájékoztatót a helyszínen, ahol Pamminger Ede mesterszakács kedvcsinálónak halétellel várta a sajtó képviselőit.
  „A jubileumi ötödik alkalommal állhatunk itt – ami azt jelzi, hogy sikeres rendezvénysorozattá alakult a Halünnep. Nagy megtiszteltetés és öröm számomra, hogy a rendezvény fővédnöke lehetek. Ennek a közösségi programnak a palotavárosiak és az egész város örül – ünnepeljenek velünk idén is, szeretettel várunk mindenkit! – invitálta a lakosokat Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, honvédelmi államtitkár, a rendezvény fővédnöke, majd megköszönte a HOFESZ vezetőinek, hogy útjára indították ezt a hagyományt.
  „Mi a vizek városa vagyunk, ezt szoktuk mondani. Ezért tűztük ki célul egy olyan gasztronómiai rendezvény megszervezését, ahol a várost vendégül láthatjuk, és ahol nemcsak a horgászatot, hanem magukat a halételeket is népszerűsíthetjük.” – fogalmazott Nagy Attila, a HOFESZ elnöke. Azt mondta, hogy szeretnének minél többféle halfogást megismertetni a kilátogatókkal, miközben színes programokkal, több kategóriában meghirdetett horgász- és főzőversennyel készülnek. A szervezet elnöke megköszönte a város és a honvédség támogatását, és a jó időben bízva hívott meg mindenkit a rendezvényre.
  Urfi Tamás, a HOFESZ ügyvezetője elmondta, hogy egyre színesebb, gazdagabb a programkínálat – mind a színpadi, mind a kiegészítő programokat ideértve: „Idén a kilátogató családok közül kisorsolunk öt kisgyermeket, akinek a nevével öt nagy halat fogunk megjelölni – és ezeket egész évben figyelemmel kísérjük, majd a honlapunkon is megírjuk, milyen életutat járnak be. Ezzel a gyerekeket arra szeretnénk ösztönözni, hogy minél több időt töltsenek a szabadban, és így talán megszeretik a horgászatot is.”
  Viza Attila önkormányzati képviselő kifejezte, hogy a kezdetektől támogatóként állt a közösségi program mögött, amelynek a sikeressége a HOFESZ-beli szervezők lelkesedésén, elhivatottságán múlik: „Ez olyan garancia, amely valódi biztosíték a sikerre. Azok a csapatok, akik már részt vettek korábban, nagy kedvvel és örömmel jönnek vissza – és ezeknek a csapatoknak a köre minden bizonnyal bővülni fog. A feltételeket a város biztosítja; a közeljövőben olyan fejlesztést valósítunk meg, amely a Palotavárosi tavakat egy közösségi rekreációs térré alakítja – ez az egész város lakóit, családjait szolgálja. A környezet adott, ez a Belvároshoz közeli tér a tavakkal ideális a fejlesztéshez.” – mondta el a képviselő, majd megköszönte a városvezetés támogatását a fejlesztés megvalósításához.
  Pamminger Ede mesterszakács a gasztronómiai lehetőségeket megmutatva harcsafiléből készített halászlét, harcsafiléket grillezett, valamint sörös tésztába forgatott harcsarudacskákat sütött, amihez salátákat tálalt, és harcsapaprikás is készült juhtúrós-kapros galuskával. Az ínyenc fogások elkészítésében Grenyovszky Károly mesterszakács volt a segítségére. 
  A nyílt, egyéni horgászversenyre április 5-ig lehet nevezni, négy – felnőtt, női, ifi és gyerek – kategóriában, fenekezős vagy úszós horgászati módszerrel. A versenyzőket kategóriánként díjazzák, a létszámtól függően több díjjal is. A főzőversenyre április 6-ig várják a nevezéseket, két kategóriában: halászlé és egyéb halételek. Megkötés nincs, a csapatok bármilyen hagyományos fogást vagy ínyencségeket készíthetnek. A versenyzők számára halat, tűzifát, főzőhelyet és kötényt biztosítanak a szervezők. Az elkészült ételeket a zsűri folyamatosan értékeli, a legjobbakat értékes ajándékokkal díjazza. A versenykiírások a www.hofesz.hu honlapon olvashatók, nevezni a HOFESZ irodájában (Székesfehérvár, Pilinszky tér 1–2.) lehet. A „versenyhalászlék” és halételek mellett idén is elkészül majd a városi halászlé, mégpedig szálkamentes akasztói pontyból, így az ételt azok is bátran megkóstolhatják, akik a szálka miatt aggódnak.
   
  „Legyen saját halad a tóban!” címmel a szervezők az óvodásokhoz, iskolásokhoz is intéztek felhívást, arra biztatva őket, hogy vegyenek részt a tavaszi haljelölésen. A rendezvény információs faházánál délig jelentkező óvodások, iskolások közül délben öt gyereket sorsolnak ki, az ő nevük egy jelölőrudacska segítségével felkerül egy-egy halra – a gyerekek természetesen maguk is jelen lehetnek a tóparton zajló haljelölésen. A madarak gyűrűzéséhez hasonló haljelölés segítségével sok értékes információ gyűjthető a halak mozgásáról, növekedési képességéről, a megmaradási és kifogási adatokról: jelöléskor ugyanis pontosan lemérik a halak súlyát, hosszát, magasságát, és a halak kifogásakor újra regisztrálják ezeket az adatokat. A sporthorgászok a kifogott halakat visszaengedik a tóba, így a gyerekek nevét viselő halak többször is horogra akadhatnak, vagyis folyamatosan figyelemmel lehet kísérni fejlődésüket.
   
  Az idei Halünnepre neves színművészek, a Színész Horgász Válogatott tagjai – Baráth Attila, Csöre Gábor, Reviczky Gábor és Trokán Péter – is elfogadták a szervezők meghívását. A sztárhorgászok a horgász- és főzőversenyen egyaránt ringbe szállnak, és a színpadi műsorok sorában is találkozhatnak velük az eseményre látogatók.
   
  A rendezvényt a fővédnök, Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője és Brájer Éva alpolgármester nyitja meg 2017. április 8-án, szombaton 10 órakor a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekarral, ezt követően – a főzőversennyel párhuzamosan – indul a színpadi produkciók, bemutatók sokasága. A standard és latin táncok szépségét a Felicita Kulturális és Táncsport Egyesület mutatja be, és a nap során fellépnek az akrobatikus rock and roll műfaj népszerű képviselői, a Főnix Rock and Roll Sporttánc Egyesület tagjai is. A legkisebbeket lovagoltatás, vadászkutya-bemutató és kutyasimogató, játszósarok, körhinta szórakoztatja majd, a felnőttek pedig oldtimereket is megcsodálhatnak.
   
  A zenei paletta igen sokszínű: délelőtt tavaszköszöntő koncertet ad a Kiskalász zenekar, délidőben a Veszprém Városi Cigányzenekar muzsikál, délután pedig a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar játszik. A főzőverseny eredményhirdetése után a nap sztárfellépője, Varga Miklós veszi birtokba a színpadot, a rendezvényt a Paradicsom zenekar bulija és tűzijáték zárja.
   
  A támogatók jóvoltából ebben az esztendőben nem csak a legjobb horgászokat és szakácsokat jutalmazzák, hanem a rendezvény közönségét is. A horgászverseny győztesei között többek között az Aranyponty Zrt. kétszemélyes horgász hétvégéje talál gazdára, a főzőverseny egyik díja pedig az Akasztói Horgászpark és Élménycsárda kétszemélyes horgász hétvégéje lesz. A rendezvény azon látogatói között, akik az információs faháznál regisztrálják magukat, a Halünnep végén sorsolást rendeznek, és a szerencsés nyertes másodmagával a sarudi Élményfalu jóvoltából a Tisza-tó kalandközpontjában tölthet el egy hétvégét.