2021. Szeptember 17. Zsófia, Róbert
   Eseménynaptár
2021 Szeptember
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 • Nincs esemény!

 • Városkártya

  Tourinform


     Webkamera

  FehérVár magazin

  2GO Fehérvár

  Vörösmarty Rádió

  A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
  Innen letöltheted.


  360 Fehervar

  Látnivalók

  Tömegsport
   
    Közélet  -  2017. 03. 31. 15:49  -  www.szekesfehervar.hu, Fotó: Simon Erika
  TUDOK - Fehérvár ad otthont a kétnapos ifjú kutatók konferenciájának
    
  A megnyitóval kezdődött a Városházán a Tudományos Diákkörök XVII. Kárpát-medencei Konferenciája. A kétnapos program a Kutató Diákok Országos Szövetsége, a Kutató Diákokért Alapítvány, illetve a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola közös rendezésében valósul meg közel 200 magyarországi és határon túli fiatal részvételével.
  A Kutató Diákok Országos Szövetsége és a Kutató Diákokért Alapítvány a 2016/17-es tanévben meghirdette a Tudományos Diákkörök XVII. Konferenciasorozatát. A fiatalok saját, kizárólag tudományos kutatásról szóló munkával indulhattak a programon. Olyan diákok jelentkezhettek, akik 2016-ban szereztek érettségi bizonyítványt, vagy ezután érettségiznek, alsó korhatár nem volt. A tanév során a Felvidéken, a Vajdaságban, Erdélyben és több magyarországi városban szerveztek válogatókat. A záró fordulót, azaz a Tudományos Diákkörök XVII. Kárpát-medencei Konferenciáját március 31-én, és április 1-jén, pénteken és szombaton rendezi közösen Székesfehérváron a szövetség, az alapítvány, illetve a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola. A programon összesen csaknem 200 magyarországi és határon túli fiatal vesz részt.
  A konferencia megnyitóját pénteken délután tartották a Városháza Dísztermében. Szabó Gábor, a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola igazgatója kiemelte: nagy izgalommal várták a mai napot, és sokat készültek arra, hogy a Tudományos Diákkörök XVII. Kárpát-medencei Konferenciájára érkezőket fogadhassák. Mint mondta, a TUDOK döntőjének szellemisége megegyezik a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola szakmai koncepciójával, hiszen az intézménynek is az a törekvése, hogy gondolkodni és kérdezni vágyó fiatalokat neveljen.
  „Ha körbenézünk a Városháza Dísztermében, akkor a történelmet láthatjuk, a mostani két nap pedig a jelenről és a jövőről szól majd. Rengeteg érdekesség vár ránk a Tudományos Diákkörök XVII. Kárpát-medencei Konferenciáján, hiszen a természettudományokkal foglalkozó diákok bemutatják azokat a területeket, amelyeken érdemes lesz fejleszteni a jövőben. Nagy megtiszteltetést jelent számunkra, hogy Székesfehérvár adhat otthont a kétnapos programnak! Nem túlzás, ha azt állítjuk, hogy idén tavasszal Székesfehérvár lett a magyar ifjúság fővárosa. Az Országos Diákparlament, majd a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának Közgyűlése után a város otthont adhat a TUDOK döntőnek és a Fejér Megyei Diáknapoknak is.” – mondta Mészáros Attila alpolgármester beszélt továbbá Székesfehérvár fejlődő iparáról és a magasan kvalifikált munkaerő iránti igényéről, továbbá a duális felsőoktatási képzés nyújtotta lehetőségekről, melyeket a fiataloknak érdemes kihasználniuk.
   
  Ugyancsak a szólt a TUDOK döntő résztvevőihez Pénzes Gábor, a Kutató Diákok Országos Szövetségének elnöke. Köszönetét fejezte ki Székesfehérvár városának, a Teleki Blanka Gimnáziumnak, a zsűritagoknak, az előadók felkészítő tanárainak és mentorainak. Mint mondta, a konferencián való részvétel óriási dolog! Legnagyobb értéke, hogy a fiatalok megoszthatják egymással a szenvedélyüket, emellett élményekben gazdagodnak és barátokat szerezhetnek.
   
  A megnyitót követően pénteken délután és szombaton délelőtt a Teleki Blanka Gimnáziumban zajlanak a szekcióülések, melyek keretében a fiatalok előadásokat tartanak saját kutatásaikról. A témakörök rendkívül színesek és szerteágazóak, szerepelnek köztük például a műszaki tudományok, a molekuláris és sejtbiológia, az orvos- és egészségtudomány, a környezettan és környezetvédelem, de készültek kutatómunkák a kémia, a fizika, a helytörténet, a néprajz, az irodalom és nyelvészet, továbbá a pszichológia területén is. A TUDOK döntő ünnepélyes zárására és eredményhirdetésére szombaton délután a Városházán kerül sor.