2024. Május 28. Emil, Csanád, Vilmos
   Eseménynaptár
2024 Május
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 • Nincs esemény!

 • Városkártya

  Tourinform


     Webkamera

  FehérVár magazin

  2GO Fehérvár

  Vörösmarty Rádió

  A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
  Innen letöltheted.


  360 Fehervar

  Látnivalók

  Tömegsport
   
    Kultúra  -  2017. 03. 30. 07:50  -  www.szekesfehervar.hu A cikk KÉPGALÉRIÁT tartalmaz
  Tizenegy iskola 350 diákja mutatta be a Ludas Matyi jeleneteit a Vörösmarty Színházban
    
  Szerdán este mutatta be a Vörösmarty Színház a Ludas Matyi című darabot, amelynek jeleneteit fehérvári, valamint Fejér megyei általános és középiskolák diákszínpadai adták elő mentori felkészítéssel, Matuz János vezetésével. Tizenegy iskola csoportja adta elő a művet, a fináléba pedig a Vörösmarty Színház művészei is bekapcsolódtak.
  Szerdán este egy több hónapja tartó alkotómunka eredményét láthatta a közönség a Vörösmaryt Színházban, ahol tizenegy iskola közel 350 diákja mutatta be a Lúdas Matyi egy-egy jelenetét. A 2014/2015-ös színházi évadban megvalósult Bojtárból tündérkirály, a tavalyi évadban pedig a Tündérhon vándorai című program sikerét követően a Vörösmarty Színház és az iskolák diákcsoportjai újabb közös produkció megvalósítását tűzték ki célul. Idén a választás ismét egy magyar remekműre, Fazekas Mihály Lúdas Matyijára esett, amelyet Schwajda György átiratából, tizenegy oktatási intézménnyel együtt hoztak létre.
  A felkészítés során a Vörösmarty Színház színművészei és táncművészei is bekapcsolódtak a programba, és mentori segítséget nyújtottak a színrevitelben. A Lúdas Matyi egymást követő jeleneteit különböző iskolák diákjai mutatták be, így elevenedik meg a drámai költemény egésze. Az előadott jeleneteket zsűri is értékeli, a zsűri elnöke dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere volt. A zsűriben helyet kapott Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerület igazgatója; Földi Zoltán, a Felsővárosi Általános Iskola igazgatója és dr. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója is.
  A résztvevő iskolák csoportjai közül az Arany János Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményt Kerkay Rita, a Ciszterci Szent István Gimnáziumot Tűzkő Sándor, a Széchenyi István Műszaki Szakközépiskolát Juhász Illés, a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskolát Keller János, a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolát Závodszky Noémi, a II. Rákóczi Ferenc Magyar−Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolát Gál Horváth Bernadett, a Chernel István Általános Iskola és Gimnáziumot Kelemen István, a Kossuth Lajos Általános Iskolát Kozáry Ferenc, az Árpád Szakképző Iskola és Kollégiumot, a Szabolcs Vezér Gimnázium és Általános Iskolát és a Vasvári Pál Gimnáziumot pedig Matuz János segítette a felkészülésben.
  2017-ben a legjobb diákszínpados csoport díját a Teleki Blanka Gimnázium és a Ciszterci Szent István Gimnázium kapta. A zsűrielnök különdíjában az Arany János Általános Iskola, Speciális Szakiskola és EGYMI részesült. A legeredetibb ötletért a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumot, a költői előadásmódért a II. Rákóczi Ferenc Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolát, a legjobb koreográfiáért a Hajnal Mozgástér Stúdiót, a legjobb rendezésért a Székesfehérvári SZC Széchenyi István Műszaki Szakgimnáziumát, a legjobb Lúdas Matyi alakításért Árgyelán Ádámot, a Vasvári Pál Gimnázium diákját, a legjobb Galiba megformálásért Hippeller Geroldot, a Székesfehérvári SZC Árpád Szakgimnáziumából, a legjobb mellékszereplőként Bognár Mátét, a Chernel István Általános Iskola és Gimnázium tanulóját, a legjobb Döbrögiért pedig Géró Ádámot, Dunaújvárosi SZC Szabolcs Vezér Gimnáziumának diákját díjazták. A zsűri különdíját a Kossuth Lajos Általános Iskola kapta.