2024. Július 17. Endre, Elek, András
   Eseménynaptár
2024 Július
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  • Nincs esemény!

  • Városkártya

    Tourinform


       Webkamera

    FehérVár magazin

    2GO Fehérvár

    Vörösmarty Rádió

    A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
    Innen letöltheted.


    360 Fehervar

    Látnivalók

    Tömegsport
     
      Kultúra  -  2017. 02. 25. 13:21  -  Gáspár Péter, fotó: Kiss László A cikk KÉPGALÉRIÁT tartalmaz
    Négyszáz méter kolbász tekeredett a Jancsárkertben
      
    Szombaton negyedik alkalommal került sor a Fehérvári Kolbásztöltő Fesztiválra a Jancsákertben. A résztvevő csapatok több mint 400 kg húst töltöttek be és ebből mintegy négyszáz méter kolbász tekeredett. A Jancsárkertben a gasztroutca disznótoros ételek gazdag választékával várta a vendégeket.
    A Fehérvári Polgárok Egyesülete és a Jancsárkert Piac és Közösségi Egyesület negyedik alkalommal rendezte meg a Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivált. A Jancsárkertben a kolbásztöltő verseny mellett gasztroutca is várta a vendégeket disznótoros finomságokkal. A versenyre idén a határon túlról is érkeztek csapatok a horvátországi Biljéből és Eszékről.
    A megnyitón Égi Tamás alpolgármester mondott köszönetet a Fehérvári Polgárok Egyesületének és a Jancsárkertnek, hogy lehetőséget adnak a fehérváriaknak arra, hogy megmutathassák, saját maguk is tudnak élelmiszert előállítani. Székesfehérvár alpolgármestere örömét fejezte ki, hogy idén is sokan vállalkoztak arra, hogy ezt meg is mutassák. Palkovics Lajos, a Fehérvári Polgárok Egyesülete nevében üdvözölte a IV. Kolbásztöltő Fesztivál csapatait és reményét fejezte ki, hogy ugyanolyan jó hangulatban és jó minőségben készülnek majd a kolbászok, mint az elmúlt években.
    A verseny kezdetén a csapatok 5 kg darált kolbászhúst és 1 kg kenyeret kaptak, az összes fűszerről és a feldolgozáshoz szükséges valamennyi eszközről, többek között bélről, kolbásztöltőről, keverőedényekről, késekről, vágódeszkáról és valamint az elfogyasztáshoz szükséges savanyúságról, mustárról, tormáról a résztvevő csapatoknak kellett gondoskodnia. A résztvevő csapatok több mint 400 kg húst töltöttek be és ebből mintegy négyszáz méter kolbász tekeredett.
    Pamminger Ede, a Királyi Város Ízmestere, a zsűri elnöke elmondta, hogy idén is két kategóriában díjazták az elkészült "alkotásokat". Az első kategória a hagyományos "klasszikus" kolbász volt, ami fokhagymával, sóval, borssal, köménnyel és pirospaprikával készült, a másik pedig a "különleges" kolbász, ebben a kategóriában a versenyzők szabadon engedhették fantáziájukat az ízesítés tekintetében. A megjelenés, autentikusság és hagyományőrzés idén is fontos szerepet játszott, két hasonló produktum közül az nyert, ahol a készítő csapat nagyobb hangsúlyt fektetett erre.