2020. Május 28. Emil, Csanád, Vilmos
   Eseménynaptár
2020 Május
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 • Nincs esemény!

 • Városkártya

  Tourinform


     Webkamera

  FehérVár magazin

  2GO Fehérvár

  Vörösmarty Rádió

  A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
  Innen letöltheted.


  360 Fehervar

  Látnivalók

  Tömegsport
   
    Közélet  -  2017. 02. 04. 12:15  -  www.szekesfehervar.hu A cikk KÉPGALÉRIÁT tartalmaz
  Szekcióülésekkel folytatódott szombaton az Országos Diákparlament
    
  A résztvevő több mint háromszáz középiskolás diákdelegált a korosztályukat érintő legfontosabb témákat vitatták meg. A háromnapos rendezvény célja, hogy a tanulók megismerjék egymást és az ország különböző megyéiben a diákság helyzetét, valamint hogy jogainak érvényesüléséről, hatékonyabbá tételéről ajánlást fogalmazzanak meg az oktatás döntéshozói számára.
  Pénteken délután a nyitó plenáris üléssel, majd a fórumokkal kezdődött el az Országos Diákparlament Székesfehérváron. A nyitó plenáris ülésen a fiatalok előbb elfogadták a három nap ügyrendjét, majd az esti fórumokon a köznevelés, a szakképzés, a felsőoktatás és a digitális oktatás témakörökben beszélgethettek szakértőkkel. Szombaton délelőtt már a szekcióülésekkel folytatódott az Országos Diákparlament. Amikor a diákparlament képviselői benyújtották a jelentkezési lapjukat, akkor azon jelölni kellett, hogy melyik az a szekciótéma, mely a leginkább érdekli őket. Ez alapján összesen húsz szekcióba osztották a fiatalokat és a mai napon workshop-szerűen beszélgettek az adott témáról 15-16 fős csoportokban. Délelőtt a megyei diákparlamenten elhangzott problémákat beszélték meg egymással.
  Összesen hat témakörben üléseztek a fiatalok, akik a diákönkormányzatok tevékenységéről, működéséről, a diákönkormányzatok belső és külső kommunikációjáról, az Iskola Közösségi Szolgálat Tapasztalatairól és lehetőségeiről, az iskolán, kollégiumon belüli konfliktusokról, problémák megoldásáról, a pályaválasztásról, valamint arról értekeztek, hogyan lesz néhány diákból jól működő szervezet. A szekciók a nap végén egy-egy szekciódelegáltat választottak maguk közül, aki az adott csoport véleményét képviseli. A húsz szekcióküldöttből álló ún. szerkesztőbizottsági ülésen fogalmazzák meg a vasárnapi záró plenáris ülésen benyújtandó ajánlásokat.

  A 2017-es Országos Diákparlament tapasztalatairól és a szekcióülések menetéről Mészáros Attila alpolgármester tartott szombaton sajtótájékoztatót. Mint mondta, az eddigi visszajelzések alapján a fiatalok jól érzik magukat Székesfehérváron, akik a szekcióüléseken elmondhatták észrevételeiket és egymástól átvehették a jó gyakorlatokat.
  A szekcióülések után tartalmas programokkal is készültek a fiataloknak: a szervezők egy olyan telefonos applikációt készítettek a tanulóknak, melynek segítségével a hasznos információkon túl Székesfehérvár nevezetességeit is megismerhetik. A játékos túrán összesen tíz helyszínt kellett felfedezniük a tanulóknak – akik az összes nevezetességet megtalálták, azok között vasárnap értékes nyereményeket sorsolnak ki.
  A szekcióülések alatt a pedagógusoknak kulturális programot szerveztek, melynek keretében a Csók István Képtárban található A Döntés című kiállítást, a Hetedhét Játékmúzeumot és a Városházát is megtekintették. Délután a város legfrissebb ifjúsági kutatásainak eredményeit ismerhetik meg a tanárok, majd Tari Annamária pszichológus tart előadást az Y generációról.