2021. Október 25. Blanka, Bianka, Mór
   Eseménynaptár
2021 Október
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 • Nincs esemény!

 • Városkártya

  Tourinform


     Webkamera

  FehérVár magazin

  2GO Fehérvár

  Vörösmarty Rádió

  A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
  Innen letöltheted.


  360 Fehervar

  Látnivalók

  Tömegsport
   
    Gazdaság  -  2017. 01. 28. 17:18  -  Bácskai Gergely A cikk KÉPGALÉRIÁT tartalmaz
  Nádaratók nyílt napja a Királyi Város ízmesterével a Velencei-tónál
    
  A Velencei-tavon a jég vastagsága a húsz centimétert is meghaladta és ideális felületet ad a nádvágóknak. A nádat már több éve, nem tudták rendesen aratni, ami vízminőségi szempontból is fontos, hiszen rengeteg szerves anyag kerül ki így a Velencei-tóból.
  KÉPGALÉRIA - így aratják a nádat a Velencei-tavon

  A dán mocsárjáró harci járműből átalakított Sáska nevű nádarató géppel is könnyedén tudnak dolgozni a nádaratók a Velencei-tavon. Idén olyan vastagra hízott a jég, hogy a tó minden szeglete elérhető a nehezebb gépekkel is.
  Több szempontból is fontos levágni a nádat a tavon: vízminőségi és haszonnádvágást is végeznek. Az előbbi azért fontos, mert a tóba jutott nitrogén és foszfor évközben beépül a növény szárába és nem kerül ismételten a vízbe, rontva a nyári melegben annak minőségét. A haszonnádvágásból pedig nádszövet, nádpalló és tetőfedésre alkalmas kíváló termékek készülnek.
  Akkor lesz igazán jó minősége a nádnak, ha egy éves. Nem rossz az idei nád sem viszont a mostani vágás után ha jövőre is hasonlóan befagy a tó, akkor lesz igazán kiváló minőségi alapanyag a nád termékekhez.
  Szombaton a Horgászegyesületek Velence-tavi és Dunamenti Szövetségével közösen nádarató nyílt napot tartottak a Szúnyog-szigeten, ahol Pamminger Ede a Királyi Város ízmestere főzött a csontig hatoló hidegben.
  A Velencei-tavi nádból Pákozdon is készítenek késztermékeket osztályozás után, többek között különböző fajta nádszövetet, nádpallókat.