2024. Szeptember 10. Nikolett, Hunor, Miklós
   Eseménynaptár
2024 Szeptember
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
  • Nincs esemény!

  • Városkártya

    Tourinform


       Webkamera

    FehérVár magazin

    2GO Fehérvár

    Vörösmarty Rádió

    A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
    Innen letöltheted.


    360 Fehervar

    Látnivalók

    Tömegsport
     
      Közélet  -  2016. 04. 20. 17:57  -  Gáspár Péter, fotó: Fejér Tamás A cikk KÉPGALÉRIÁT tartalmaz
    Gasztrocsata mesterekkel és tanítványokkal a Deák Iskolában
      
    Ismét megrendezték a Gasztro csata elnevezésű szakmai versenyt a Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolában, ahol a jelentkező diákok három kategóriában mutathatták meg tudásukat, kreativitásukat. A versenyen mesterek és tanítványok egy csapatot alkottak. A legfontosabb cél az volt, hogy önbizalmat adjanak a diákoknak, bátorítsák őket a szakmai versenyeken való részvételre.
    Ismét gasztrocsatára gyűltek össze a diákok a Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolában. Ezúttal a mesterek és tanítványok egy csapatot alkotva vívták meg a csatát, a szakácsok, a cukrászok és pincérek is érdekes feladatokat kaptak. A szakácsoknak szabadtéri technológiával készült ételeket kellett elkészítenie szabadon választott alapanyagokból. Zelei Eszter igazgató-helyettes, a Gasztro Klub alapítója elárulta, hogy volt aki azért igényet áramot is és a bográcsok mellett fel-feltűntek olyan modernebb konyhai eszközök, mint a sous-vide gép. Ott jártunkkor is látszott, hogy nem paprikás krumpli rotyog a bográcsokban, volt aki pásztortarhonyát készített báránygerinccel.
    A cukrászoknak hagyományőrző termékeket kellett elkészíteni, így a tradicionális magyar konyhához kapcsolódó desszertek kerültek a tányérokra, többek között rákóci túrós, és dobostorta is készült. A cukrászversenyen a mesterek és tanítványok együtt alkották meg a finomabbnál finomabb desszerteket. A megmérettetésen a Damniczki cukrászda, Velence Spa, az Aranyalma cukrászda, a Zrínyi cukrászüzem és a Zámbó cukrászda mesterei vettek részt. A pincéreknek két részből álló feladat oldottak meg, elsőként a díszterítést készítették el, majd alapterítékkel terítettek meg és felszolgálták a szakácsok és cukrászok által elkészített ételeket.
    Az elkészült ételeket komoly szakmai zsűri értékelte a Schnitta Egyesület értékelési szempontjai szerint, a civil szervezet Schnitta Sámuel, a nagy tekintélyű hazai és nemzetközi éttermi szakember nevét viseli és szervez gasztronómiai versenyeket, rendezvényeket országszerte. A zsűriben helyet kapott Lakatos Viktor, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Székesfehérvár és környéki régiós elnöke és Volenter István, a 67 séfje,a Bocuse d’Or bronzérmese is. A cukrász zsűrit Molnár Izabella cukrászmester és Fűrész Tibor cukrász alkotta.