2024. Július 26. Anna, Anikó, Joakim
   Eseménynaptár
2024 Július
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  • Nincs esemény!

  • Városkártya

    Tourinform


       Webkamera

    FehérVár magazin

    2GO Fehérvár

    Vörösmarty Rádió

    A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
    Innen letöltheted.


    360 Fehervar

    Látnivalók

    Tömegsport
     
      Kultúra  -  2016. 04. 02. 14:00  -  Samu Miklós, Fotó: Simon Erika A cikk KÉPGALÉRIÁT tartalmaz
    Ínycsiklandozó finomságok a IV. Fehérvári Halünnepen
      
    Több ezren látogattak ki a IV. Fehérvári Halünnepre a Palotavárosi tavaknál. Az egész napos rendezvényre kilátogató résztvevőket főzőversennyel, valamint színpadi programokkal is várták a szervezők. A főzőversenyen idén hatvan csapat mérte össze tudását, ezúttal is több százan főztek finom és ízletes halételeket. A megmérettetésre a megyehatáron túlról is érkeztek csapatok.
    A kissé szeles és hűvös időjárás ellenére is több ezren látogattak ki a Palotavárosi tavakhoz a IV. Fehérvári Halünnepre. A halételek gasztronómiáját népszerűsítő program a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar produkciójával kezdődött.
    Az elmúlt három alkalomhoz hasonlóan ezúttal is több százan ragadtak fakanalat, hogy részt vegyenek a főzőversenyen. Az idei évben összesen hatvan csapat mérettette meg magát finom étkével a zsűri előtt. A főzőversenyre a megyehatáron túlról, például Debrecenből is jöttek, emellett egy horvát tűzoltócsapat is képviseltette magát, amelynek tagjai egy különleges nyárssütési technikával készítették el a friss pontyot.
    A szokásokhoz híven ezúttal is elkészítették Székesfehérvár halászlevét. A bajai módon elkészített finomságból 1300 fő falatozhatott. A kulináris élményeket kedvelőket olyan halból készült különlegességekkel is várták, mint a medvehagymás és parajpürés-spenótos rétes, vagy a leveles tésztából hajtogatott, füstölt halas batyu. A résztevők körében ezen kívül kifejezetten nagy népszerűségnek örvendett a halchips és a kukoricalisztbe forgatott pontyfilé is. A klasszikus halászlén és rántott pontyon kívül számos egyéb halból készített finomságot kóstolhattak meg a Palotavárosi tavakhoz kilátogatók.
    A IV. Fehérvári Halünnep megnyitóján elsőként Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője köszöntötte a megjelenteket. „Három és fél évvel ezelőtt kezdeményezték a székesfehérvári horgászok és a HOFESZ tagjai, hogy „második otthonunknál”, a Palotavárosi tavak mellett legyen egy horgászesemény. Magától értetődő módon nagy örömmel vállaltam el a fővédnökségét ennek a rendezvénynek. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján bebizonyosodott, hogy a Fehérvári Lecsófőző Vigasság mellett a Fehérvári Halünnepnek is nagy létjogosultsága van.” – mondta Vargha Tamás, aki jó szórakozást kívánt minden résztvevőnek, illetve köszönetét fejezte ki a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekarnak, hogy az elmúlt három alkalomhoz hasonlóan ezúttal is szórakoztatják a közönséget.
     
    Székesfehérvár alpolgármestere, Brájer Éva kiemelte: az idei évben a város is beszállt a programok szervezésébe. Mint mondta, a város saját cége, a Fehérvári Programszervező Kft. a kulturális-szórakoztató programok koordinálásával csatlakozott a HOFESZ-hez annak érdekében, hogy még több élménnyel szolgálhassanak az érdeklődőknek. „Látszik, hogy mi, székesfehérváriak igazán szeretjük a Fehérvári Halünnephez hasonló nagy, közösségi rendezvényeket. Pontosan ezért Székesfehérvár városa jó szívvel támogatta már az első megkeresésre is a HOFESZ ötletét. Nagyon örülünk annak, hogy a Fehérvári Lecsófőző Vigasság mellett most már a Fehérvári Halünnep is egyre nagyobb és népszerűbb rendezvénnyé növi ki magát. Kívánom, hogy legyen ez így az elkövetkezendő években is!” – zárta gondolatait Brájer Éva.
    Székesfehérvár alpolgármestere, Brájer Éva kiemelte: az idei évben a város is beszállt a programok szervezésébe. Mint mondta, a város saját cége, a Fehérvári Programszervező Kft. a kulturális-szórakoztató programok koordinálásával csatlakozott a HOFESZ-hez annak érdekében, hogy még több élménnyel szolgálhassanak az érdeklődőknek. „Látszik, hogy mi, székesfehérváriak igazán szeretjük a Fehérvári Halünnephez hasonló nagy, közösségi rendezvényeket. Pontosan ezért Székesfehérvár városa jó szívvel támogatta már az első megkeresésre is a HOFESZ ötletét. Nagyon örülünk annak, hogy a Fehérvári Lecsófőző Vigasság mellett most már a Fehérvári Halünnep is egyre nagyobb és népszerűbb rendezvénnyé növi ki magát. Kívánom, hogy legyen ez így az elkövetkezendő években is!” – zárta gondolatait Brájer Éva.
    A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) elnöke is. Beszédében gratulációját fejezte ki Székesfehérvárnak és a HOFESZ-nek, hogy immáron negyedik alkalommal rendezik meg a Fehérvári Halünnepet. Mint mondta, a jövőben a rendezvény túlnőhet a város határain, és akár országos esemény is lehet belőle. Nagy Attila, a HOFESZ elnöke arra emlékezett beszédében, hogy négy évvel ezelőtt azzal a céllal hívták életre a Fehérvári Halünnepet, hogy hazánkban is nagyobb népszerűségre tegyen szert halgasztronómia. Véleménye szerint minden lehetőség adott ahhoz, hogy országos eseményként rendezhessék meg a jövőben a Halünnepet. Végül köszönetet fejezte ki Székesfehérvár Önkormányzatának és Vargha Tamásnak a program megrendezésében nyújtott támogatásért.
     
    Palotaváros déli részének önkormányzati képviselője, Farkas László szerint a palotavárosiak gyönyörű környezetben élhetnek, ahol minden feltétel adott ahhoz, hogy a Fehérvári Halünnepet megrendezhessék. Reményét fejezte ki, hogy a Fehérvári Lecsófőző Vigasság mellett a Halünnep a város második legnagyobb gasztronómiai rendezvényévé növi ki magát. Végül Palotaváros északi részének önkormányzati képviselője üdvözölte a megjelenteket. Viza Attila örömét fejezte ki, hogy már negyedik alkalommal gyűlhetnek össze a horgászat és a halászlé szerelmesei a Palotavárosi tavaknál. Hangsúlyozta: a gyönyörű környezet kiváló feltételeket biztosít ahhoz, hogy a halgasztronómia kedvelői és a családok jól érezhessék magukat.