2024. Április 15. Anasztázia, Tas, Oktávia
   Eseménynaptár
2024 Április
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 • Nincs esemény!

 • Városkártya

  Tourinform


     Webkamera

  FehérVár magazin

  2GO Fehérvár

  Vörösmarty Rádió

  A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
  Innen letöltheted.


  360 Fehervar

  Látnivalók

  Tömegsport
   
    Városfejlesztés  -  2016. 02. 08. 14:24  -  www.szekesfehervar.hu
  Kezdődik a lőszermentesítés a Sóstó Természetvédelmi Területen
    
  A lőszermentesítéssel elkezdődnek a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációs munkálatai. A lőszerfelkutatás idejére a tanösvényt lezárják, ami március 31-ig tart. A természetvédelmi terület teljes rehanbilitációja 3,85 milliárd forintos kormányzati támogatással valósulhat meg.
  Az Északi-tó mederkotrása és vízutánpótlásának biztosítása mellett felújítják a Zöld tanyát, bővítik az Északi-tó déli részén található erdei iskola-szigetet és lehetőség nyílhat a Vadmadárkórház és madárröpdék kialakítására. A terület Sárkeresztúri út felőli bejáratánál található játszótér és közösségi épület is megújul, valamint a Sóstói Stadion déli oldala felől szabadidőparkot és stéget alakítanak ki. A természetvédelmi terület megközelítését szolgálják azok a fejlesztések is, amelyek keretében a Hosszúsétatér, a Homoksor, a Vásártér, a Széchenyi út, a Szárcsa utca és a Csíkvári utca által határolt területen utak, járdák, parkolók, sétányok kialakítása és felújítása is megvalósul.

  A munkálatok részleteiről  Mészáros Attila alpolgármester és Kálmán Lilla a Polgármesteri Hivatal Környezetvédelmi Iroda vezetője közösen tájékoztatott a természetvédelmi területen.
  A napokban tájékoztató táblák kerülnek ki és megindul a lőszermentesítés a Sóstó Természetvédelmi Területen, aminek idejére a tanösvényt lezárják. Mészáros Attila alpolgármester a kezdődő rehabilitációs munkálatokkal kapcsolatos sajtótájékoztatón elmondta, hogy  „nagy öröm mindannyiunk számára, hogy az előkészítő és tervezési szakasz után megkezdődnek a területen a rehabilitációs munkák. Régóta várt és jelentős fejlesztések valósulnak meg, amelyek – bízom benne, hogy mind az itt élők, mind az ide látogatók örömére szolgál. Jelentős természeti értékeket találhatók itt – a város szívében -, amelyek megőrzésére és megmentésére ez a beruházás garanciát ad. A munkálatok idejére a környékben élők türelmét és megértését kérjük.

  A műszeres lőszerfelkutatás és lőszermentesítés a munkaterület ideiglenes kitűzésével kezdődik, melynek során a helyszínen kijelölik a mentesítendő területrészek sávhatárait, sarokpontjait. A talaj felszíne alatti tárgyak (feltételezett robbanószerkezetek) helyének feltárását a vízzel nem fedett területeken körülásással, kézi-gépi földmunkával, míg a vízzel fedett terülteken búvármunkával, merüléssel végzik majd.
  A felkutatott lőszerek, robbanószerkezetek helyének megjelölése és bejelentése az a vonatkozó jogszabály alapján történik. A teljes területet jelzőszalaggal kerítik majd körbe és a veszélyre figyelmeztető táblával látják el. A bejelentést a rendőrség felé is megteszik, a lőszerek, robbanószerkezetek elszállíttatása, hatástalaníttatása, megsemmisíttetése pedig szintén a vonatkozó jogszabály alapján történik.
  A lőszerfelmérés határideje március 31., ezt követően lőszermentesítési munkálatok áprilisban, illetve májusban fognak megtörténni – ezek idejére már csak részleges lezárásra kell számítani a területen. A tómeder esetében a lőszermentesítésre később, a kotrási munkák alatt lesz lehetőség.