2021. Június 14. Vazul, Elizeus, Herta
   Eseménynaptár
2021 Június
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 • Nincs esemény!

 • Városkártya

  Tourinform


     Webkamera

  FehérVár magazin

  2GO Fehérvár

  Vörösmarty Rádió

  A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
  Innen letöltheted.


  360 Fehervar

  Látnivalók

  Tömegsport
   
    Közélet  -  2015. 11. 18. 12:10  -  www.szekesfehervar.hu
  Perifériás érbetegség szűrés lesz ismét Fehérváron
    
  Májusban több mint 150-en voltak a perifériás érbetegség szűrésen a Szabadművelődés Házában, ahol felmérték a rizikófaktorokat, kockázatbecslést végeztek és boka-kar index mérés is volt. November 28-án újabb érszűrésre várják az érdeklődőket, ahol az ingyenes vizsgálatokat a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Kórház és a Humán Szolgáltató Intézet szakemberei végezték.
  Elsősorban az 55 és 70 év közötti korosztályt várják, hiszen ez a korosztály az egyik legveszélyeztetettebb az érbetegségek kapcsán. A perifériás érbetegség, az-az az érszűkület, az általános érelmeszesedés egyik megjelenési formája, melynek esetén a vérkeringési zavar a lábak ütőerein lép fel. A perifériás érbetegség tünete lehet a hosszan tartó séta utáni vádligörcs, fájdalom, járásnehezítettség. Amikor már elszíneződés, fekély van a vádlin, az már a késői, negyedik stádium a betegségben.

  A november 28-i szűrőnapra Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok, valamint Dr. Tóth László, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház osztályvezető főorvosa közösen hívja az érintetteket.
  Azért ismételjük meg novemberben is a kiemelten fontos perifériás érbetegség szűrést, mert a jelentkezők száma alapján fokozott igény van rá a lakosság körében.” – mondta Östör Annamária.A szakemberek javaslatára a meghatározott életkorra specializált szűrés célja az egyre pontosabb, kiterjedtebb felmérés és a betegek szakrendelésekre való eljuttatása.” Az egészségügyi és sporttanácsnok kiemelte, hogy a szűrőprogramon kívül a város ingyenes értorna lehetőséget biztosít a nyitott tornatermek program keretében, amelyen szerdánként 16 órától a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Bugát Pál Középiskolájában lehet részt venni.

  Dr. Tóth László osztályvezető főorvos a szűrőprogram szükségességét hangsúlyozta: „Európai viszonylatban Magyarországon a legrosszabb az amputáltak aránya. Nincs kiépített hálózat az érbetegek szűrésére, ez országos probléma. Székesfehérvár abban a szerencsés helyzetben van, hogy a kórháznak van érsebészete, van egy belgyógyászati angiológia, rendelkezésre áll intervenciós radiológia, ahol érfestésre, értágításra van lehetőség, és hamarosan átadásra kerül az új szívkatéter labor. Hol máshol legyen szűrővizsgálat, ha nem itt, ahol minden feltétel adott a vizsgálatokhoz és az ellátáshoz? Adott továbbá az Önkormányzat támogatása és a sajtó közreműködése a promotálásban.” A főorvos kiemelte, hogy a betegellátás feltétele az ellátásra szorulók megtalálása; mint mondta, az érrendszeri szűrőprogramra komoly társadalmi igény van, ezt mutatja az is, hogy a tavaszi előjegyzések 3 óra alatt teltek be. Az eredményességet nemcsak a magas részvételi arány igazolja: a májusi szűrésen magas százalékban találtak érbetegeket.
   
  A perifériás érbetegség, azaz az érszűkület az általános érelmeszesedés egyik formája: ilyenkor a vérkeringési zavar az alsó végtag ütőerein lép fel. Ez a betegség minden huszadik felnőttet érinti, és előfordulásának gyakorisága a kor előrehaladtával nő: 65 éves kor felett már minden ötödik embernél kialakul. A kockázat tovább nő dohányzás, magas vérnyomás, cukorbetegség, vagy magas koleszterinszint esetén. Az érszűkület egyrészt az alsó végtag elvesztéséhez, amputációhoz vezethet, a másik veszélyt a koszorúér- és az agyi érbetegség jelenti.

  A perifériás érbetegség jellegzetes tünete a járási fájdalom, ami kezdetben hosszabb, vagy megterhelőbb gyaloglás esetén jelentkezik. Ez a jellegzetes tünet csak minden tizedik esetben jelentkezik, ezért nagy a jelentősége a szűrővizsgálatoknak.

  A boka/kar index mérése egy egyszerű vizsgálat a perifériás érbetegség kimutatására tünetmentes stádiumban. A BKI-t a boka magasságában, illetve a felkaron mért szisztolés vérnyomás hányadosával adják meg. A folyamatos hullámú Doppler-készülékkel végzett egyszerű vizsgálat az alapja a perifériás érbetegség diagnosztikájának.

  A november 28-i vizsgálatokat a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház és a Humán Szolgáltató Intézet szakemberei végzik. Előzetesen bejelentkezni munkaidőben, a 06-70/380-9512-es telefonszámon lehet november 23. és 26. között.