2024. Július 17. Endre, Elek, András
   Eseménynaptár
2024 Július
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  • Nincs esemény!

  • Városkártya

    Tourinform


       Webkamera

    FehérVár magazin

    2GO Fehérvár

    Vörösmarty Rádió

    A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
    Innen letöltheted.


    360 Fehervar

    Látnivalók

    Tömegsport
     
      Gazdaság  -  2015. 10. 13. 14:56  -  www.szekesfehervar.hu
    Fejér Megyei Termelői Mustra - ötven termelő, ötszáz terméke a Jancsárkertben
      
    Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával pénteken és szombaton a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület első alkalommal rendezi meg a Fejér Megyei Termelői Mustrát. Pénteken szakmai napot tartanak, szombaton pedig vásári nap lesz rengeteg színes programmal a Jancsárkertben, ahol több mint ötven termelő kínálja mintegy ötszáz termékét.
    Hosszabb ideje készülünk a programra azért, hogy a kistermelők érezzék a megbecsülésünket hiszen nagy igény van a munkájukra. Sokat dolgoznak és több megbecsülést és sikert szeretnének elérni.” - mondta Schultz György a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület vezetője. Az első napon a szakmai képzés lesz a középpontban, melyen a kistermelők a változó jogszabályokkal ismerkedhetnek meg. Előadásokat hallgathatnak az őstermelőket közvetlenül érintő pályázatokról, az őstermelőket érintő adózási kérdésekről és élelmiszer-biztonsági előírásokról és a jelölésekről.
    Szeretnénk, azonban, hogy csak sziget szerint működjenek a piacok, hanem legyen együttműködés közöttük. Éppen ezért meghívtunk több más megyei termelői piacot, hogy segítsük egymás munkáját és együtt beszélgessünk közös dolgainkról.” - hangzott el a programról tartott sajtótájékoztatón. A Jancsárkertben pénteken gyümölcslé készítési bemutató lesz a gyerekeknek és több más, az egészséges ételekkel kapcsolatos programokat is szerveznek iskolai osztályoknak.
     
     Örömmel fogadtuk a megkeresést és támogatjuk a rendezvényt, hiszen a vidékfejlesztési program a rövid ellátási láncokra épül. - mondta Kiss Norbert Ivó, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér Megyei Szervezetének elnöke. Fontosnak nevezte, hogy a ténylegesen kistermelők és garantáltan adalékanyagok nélkül dolgozók terméke a piacon keresztül juthat el a vásárlóhoz. A termelői piacokra azonban nem egyszerű a bekerülés, ugyanis az élelmiszerek minőségére rendkívüli módon figyelnek.

    2015. OKTÓBER 16. PÉNTEK

    9.00 - Ünnepélyes megnyitó és szakmai konferencia „Kistermelői élelmiszerek útja a fogyasztókhoz. Értékesítési csatornák. Milyen a jó termelői piac? ” címmel
    Helyszíne: VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt.
    H-8000 Székesfehérvár, Tolnai u. 1. II. emelet
     
    9.00 – 09.20 Köszöntők:
    dr. Molnár Krisztián – Fejér Megyei Közgyűlés elnökedr. Cser-Palkovics András - Székesfehérvár MJV polgármestere
    Zászlós Tibor - Mezőgazdaságért felelős országos alelnök, NAK
    Kiss Norbert Ivó – Fejér Megyei Agrárkamara elnöke
     
    09.20 - 09.50 – A helyi termék szerepe a vidék és a családok jövőjében. Célok, források, pályázati lehetőségek a 2014-2020-as uniós ciklusban. Milyen pályázati lehetőségek nyújtanak majd támogatást a rövid ellátási lánc fejlesztéséhez?
    Előadó: Papp Gergely szakmai főigazgató-helyettes, NAK,
    Felkért hozzászóló: Kigyóssy Gábor Fejér Megyei Önkormányzat
     
    09.50 – 10.00 - Kérdések és válaszok (A kérdéseket szóban, sms-ben, emailben és a FB oldalon is várjuk a konferencia előtt és alatt is.)
     
    10.00 – 10.20 - A kistermelői élelmiszertermelés, - előállítás és - értékesítés gyakorlati feltételei és tapasztalatai a helyi termelői piacokon. Milyen jogszabályi előírások vonatkoznak a piacokon történő árusításokra?
    Előadó: Dr. Sziebert Gergely főosztályvezető, Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi Főosztály vezetője, Fejér Megyei Kormányhivatal
     
    10.20 – 10.30 - Kérdések és válaszok (A kérdéseket szóban, sms-ben, emailben és a FB oldalon is várjuk a konferencia előtt és alatt is.)
     
    10.30 - 10.50 - Az élelmiszerek jelölésével és szabályozásával kapcsolatos legfontosabb gyakorlati információk
    Előadó: Dömölki Marianna, a Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztályának minőségügyi szakreferense
     
    10.50 – 11.00 - Kérdések és válaszok (A kérdéseket szóban, sms-ben, emailben és a FB oldalon is várjuk a konferencia előtt és alatt is.)
     
    11.00 - 11.15 Szünet – büfé
     
    11.15 - 11.35 – Az őstermelők és kistermelők adózásával kapcsolatos gyakorlati információk
    Előadó: Wallerné FuIt Anikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának osztályvezetője
     
    11.35 -11.45 – Kérdések és válaszok (A kérdéseket szóban, sms-ben, emailben és a FB oldalon is várjuk a konferencia előtt és alatt is.)
     
    11.45 – 12.20 – Kerekasztal beszélgetés
    Kik vásárolnak a termelői piacokon? Merre fejlődnek a piacok Magyarországon? Milyen előnyöket és hátrányokat nyújt a piaci árusítás a kistermelőknek és őstermelőknek?
    Hogyan működik a közösségi mezőgazdaság?Kik vásárolnak a doboz - kosár - szatyor rendszerekben? Merre fejlődnek a bevásárló közösségek Magyarországon? Milyen előnyei és hátrányai vannak ennek az értékesítési csatornának?
     
    Moderátor: Papp Gergely szakmai főigazgató-helyettes, NAK
    Felkért hozzászóló: Perényi Zsófia Programvezető, Tudatos Vásárlók Egyesülete – Budapest
    A kerekasztal beszélgetés résztvevői:
    Kratancsik László elnök, Pázmándi Spájz Egyesület
    Peretsényi György őstermelő, Hétkúti Ökofarm, Mór
    Vörös Péter ügyvezető, Martongazda Kft, Martonvásári Piac
    Takács Edina piacszervező, Tordasi Termelői Piac
    Schultz György, Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület
     
    12.20 - 12.30 Kérdések és válaszok (A kérdéseket szóban, sms-ben, emailben és a honlapon is várjuk a konferencia előtt és alatt is.)
     
    12.30 - 13.00 Az 50 éves Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium (Velence) bemutatkozása, programja, eredményei
    Előadó: Turcsányi Sándorné igazgató
     
    13.00 A szakmai konferencia összegzése, bezárása.
     
    13.10 Állófogadás. Büféebéd.

    A pénteki nap gyakorlati programja:

    9:00 – Borbás Edit egyéni vállalkozó gyümölcslékészítési bemutatója a Jancsárkert termelői- és biopiacon (iskolai osztályok szervezett, egész délelőtt tartó részvételével gyümölcslékészítés bemutató gépsoron, uzsonna a gyermekeknek, állatsimogató, egészséges ételek és italok bemutatója)

    2015. OKTÓBER 17, SZOMBAT

    7.00 – Az I. FEJÉR MEGYEI HELYI TERMÉK VÁSÁR KAPUNYITÁSA
     
    10.00 Vásármegnyitó és oklevelek átadása:
     
    L. Simon László - államtitkár, országgyűlési képviselő, Fejér Megyei Agrárkamara elnökhelyettese
    Vargha Tamás – államtitkár, országgyűlési képviselő
    Kiss Norbert Ivó – Fejér Megyei Agrárkamara elnöke
     
    Kulturális programok, amatőr és iskolai táncegyüttesek, énekesek a színpadon, ebédre székelykáposzta, mézes totó, állatsimogató, légvár, tökfaragó és káposztafigura faragó verseny egész nap – kiemelt fellépő kb. 10.30-kor Tolcsvay Béla Kossuth díjas zeneszerző, Fejér Megye díszpolgára és Príma díjasa.)
     
    14.00 – VÁSÁRZÁRÁS
     
    A program szakmai támogatói:
    A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Nemzeti Művelődési Intézet, a Székesfehérvári Városi Piac.