2024. Május 05. Györgyi, Irén
   Eseménynaptár
2024 Május
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  • Nincs esemény!

  • Városkártya

    Tourinform


       Webkamera

    FehérVár magazin

    2GO Fehérvár

    Vörösmarty Rádió

    A lejátszó Adobe Flash Player 10-et igényel.
    Innen letöltheted.


    360 Fehervar

    Látnivalók

    Tömegsport
     
      Aktuális  -  2015. 04. 09. 12:44  -  www.szekesfehervar.hu
    Világnap az élelmiszer-biztonság jegyében
      
     Évente mintegy kétmillió ember halálát okozzák az élelmiszer-eredetű megbetegedések világszerte. Élelmiszer-ellátásunk és élelmiszer-fogyasztási szokásaink globalizálódásával egyre fontosabb az országokon belüli és azok közötti élelmiszer-biztonsági rendszerek ellenőrzése, megerősítése. Az élelmiszer-biztonság került az egészségügyi világnap fókuszába az idei évben.
     
     Az ENSZ 1948. április 7-én alapította meg az Egészségügyi Világszervezetet (WHO). Mivel az alapokmány ekkor lépett életbe, minden évben ezen a napon ünneplik az egészségügy világnapját. A szervezet vezetői új programot tűznek ki maguk elé minden alkalommal, és egész évben annak a megvalósításán fáradoznak. Az Egészségügyi Világszervezet támogatja az élelmiszer-biztonság javítására irányuló törekvéseket, a termőföldtől a tányérig.
     
    Tudta-e?
     
     A WHO szerint az élelmiszerekben található baktériumok, vírusok, paraziták vagy kémiai anyagok több mint kétszáz betegség létrejöttében játszhatnak szerepet, a hasmenéstől egészen a daganatos betegségekig. Miután az élelmiszerellátás is jelentős mértékben globalizálódik, az új típusú fenyegetéseket jóval komolyabban kell vennünk. Évről-évre világszerte mintegy kétmillió halálozás a szennyezett élelmiszer vagy ivóvíz fogyasztásának következménye. Csak az EU-ban 2013-ban mintegy háromszáztízezer élelmiszer-eredetű bakteriális megbetegedést jelentettek, amiből 322 halállal végződött.
     
     A szervezet a világnap apropóján arra is felhívta a figyelmet, hogy a nem megbízható élelmiszerekkel összefüggő egészségi kockázatok csökkentése érdekében javítani kell az ágazatok közötti együttműködést. Jelentős egészségügyi és gazdasági következményekkel járhat, ha az élelmiszerlánc bármely pontján sérül az élelmiszer-biztonság a környezettől kezdve az elsődleges termelésen, a feldolgozáson, a szállításon, a kereskedelmen át egészen az otthonunkig. Ez a kezdeményezés jó alkalom arra, hogy a kormányzat, a gyártók, a kereskedők, a szakemberek és a fogyasztók is tudomásul vegyék ennek a jelentőségét.